Serebral palsi ile yaşamak: “Bilgisayar mühendisiyim ama bana çocukmuşum gibi davranıyorlar ya da arkadaşımla konuşuyorlar”

Neil

New member
Maria Salvador (43 yaşında) acı çekiyor beyin felci doğduğundan beri, doğum sırasında oksijensiz kaldığı göz önüne alındığında. Ancak bu ciddi sakatlığı onu bu durumdan alıkoymadı. bilgisayar mühendisi ve üzerinde çalışmak çok uluslu Accenture. Serebral palsi kas-iskelet sisteminde zorluklara neden oldu, istemsiz hareketler ve spazmlarhareketi ve konuşmayı zorlaştıran; ancak herhangi bir bilişsel bozukluktan muzdarip değildir. Öyle bile olsa, bu oldukça bilinmeyen ve “damgalanmış” bir engellilik olduğu için, EL PERIÓDICO'ya açıkladığı gibi, genellikle ona “bir kız gibi davranıyorlar veya onunla değil arkadaşıyla konuşuyorlar”.

Mary gibi bazıları 120.000 kişi İspanya'da serebral palsi hastası ve bu Pazar, 6 Ekim, Dünya Günü kutlanıyor; bu tür yaralanmaları ve buna bağlı ihtiyaçları görünür kılmayı amaçlayan bir gün. Bu bağlamda hastaları ve ailelerini, profesyonelleri ve uzman kuruluşları bir araya getiren Aspace Konfederasyonu, milletvekillerinden bu konuda yanıt vermelerini talep etmek üzere Pazartesi günü Kongre'ye gidecek. aciliyet etkilenenlerin talepleri, özellikle yaşlılıkdestek ihtiyaçlarının arttığı yer. Grup bir şekilde yaşayabilmeyi talep ediyor bağımsız'Yaşlanma' kampanyasında açıklandığı gibi gerekli destekle. Karar vermek. Canlı'.

Aspace'in baktığı 35 yaş üstü kişilerin %73,5'i III. Dereceye sahiptir bağımlılık 65 yaşın üzerindekilerin %67,7'si ise konut kaynaklarını kullanmak zorunda çünkü yaşlandıkça daha fazlasına ihtiyaç duyuyorlar. Önümüzdeki 10 yıl içinde 65 yaş üstü serebral palsili kişilerin bu hizmetlerdeki oranı %7'den %20'ye çıkacak.

Kişisel asistanlar

María, destek araçlarının yaşlılık dönemindeki ihtiyaçlarına uyum sağlamasını istiyor. Şimdilik yalnız yaşıyor ama yardımları sayesinde kişisel asistanlar, Kısmen Avrupa fonları, kısmen de bağımlılık yasası tarafından desteklenen Madrid Topluluğu'nun bağımlılık destek programı sayesinde hak kazanmıştır. Ancak emeklilikle birlikte yardım ortadan kalkıyor ve artık çalışma saatlerinin bir kısmını ödemek zorunda kalıyor. ayda 200 euro.

Ayrıca tıbbi tedaviler gibi başka ödemelerle de yüzleşmeniz gerekir. fizyoterapiayda yaklaşık 500 avroya mal olan ve birçok hastayı “fizyoterapi veya kişisel yardım arasında seçim yapmaya” zorlayan. Ve María “ömrü boyunca kişisel yardıma ve fizyoterapiye ihtiyacı olacağı” konusunda net. “Temizlik, etrafta dolaşma, yemek yeme ve giyinme konusunda günlük yardıma ihtiyacım var ama günlük hayatım tıpkı herhangi biriKişisel asistan aracı sayesinde, bir bilgisayar danışmanlık firmasında sabah 8'den akşam 6'ya kadar çalıştığım için, işim bittiğinde fizyoterapiye gidiyorum, Yüzüyorum, yemek yapıyorum, alışveriş yapıyorum hafta sonları da evde kalıyorum ya da kırsala gidiyorum, kişisel asistanlarım sayesinde sürdürmek istediğim hayatı seçme hakkına sahibim.

Sıradan okul

María sıradan bir okula gitti. “ilk entegrasyon kızları“. “Bunun ailem tarafından verilen harika bir karar olduğunu düşünüyorum, çünkü birçok şey edindim yetenekler bu hayatta ilerlememe yardımcı oldu. O zamanlar işler şimdiki gibi değildi… her şey emekleme aşamasındaydı, destek öğretmenlerim benimle öğrendi, ben de onlarla” diye anımsıyor.

Ayrıca üniversite Engelli ilk öğrencilerden biriydi ve hatta Erasmus'la Birleşik Krallık'a gitti ve burada İspanya'nın “engelli entegrasyonu açısından ışık yılı ileride olduğunu” fark etti. Mezun olduktan sonra IBM'de çalıştı, işsizdi ve şu anda diğer bilgisayar mühendisleri gibi Accenture'da çalışıyor.

Okumaya devam etmek için abone olun