Şekerli içecekler Tip 2 diyabetlilerde erken ölüm riskini artırıyor – Sağlık Gazetesi

Yasmin

New member
Sağlık TH Chan Halk Sağlığı Okulu araştırmacıları tarafından yürütülen yeni bir araştırmaya göre, şekerle tatlandırılmış içeceklerin (SSB’ler) yüksek tüketimi, Tip 2 diyabetli kişilerde yüksek erken ölüm riski ve kardiyovasküler hastalık insidansı ile ilişkiliydi. Kahve, çay, az yağlı inek sütü ve sade su gibi içeceklerin içilmesi, erken ölüm riskinin daha düşük olmasıyla ilişkilendirildi.

Çalışma, özellikle Tip 2 diyabetli hastalar arasında farklı içecek tüketimine baktı. Önceki birçok çalışma, içecek tüketimi ile kardiyometabolik sağlık, kilo değişimi ve ölüm oranı gibi sağlık sonuçlarını ilişkilendirirken, bu çalışmalar öncelikle genel nüfus arasında yapılmıştır.

Beslenme ve Epidemiyoloji Bölümlerinde doçent olan baş yazar Qi Sun, “İçecekler diyetimizin önemli bir bileşenidir ve kalitesi büyük ölçüde değişebilir” dedi. “Diyabetle yaşayan insanlar özellikle sağlıklı içecekler içmekten fayda görebilir – ancak veriler çok az. Bu bulgular, bu bilgi boşluğunu doldurmaya yardımcı oluyor ve hastaları ve bakıcılarını diyet ve diyabet yönetimi konusunda bilgilendirebilir.”

Çalışma Çarşamba günü The BMJ’de çevrimiçi olarak yayınlandı.

Araştırmacılar, Hemşire Sağlığı Çalışmasına katılan 9.252 kadından ve Sağlık Profesyonelleri Takip Çalışmasına katılan 3.519 erkekten alınan ortalama 18,5 yıllık sağlık verilerini analiz ettiler; çalışma. Her iki ila dört yılda bir, katılımcılar ne sıklıkla SSB’leri (sodalar, meyve kokteyli ve limonata dahil), yapay olarak tatlandırılmış içecekleri (ASB’ler), meyve suyunu, kahveyi, çayı, az yağlı inek sütü, tam yağlı inekleri tükettiklerini bildirdiler. süt ve sade su.

Bulgular, düzenli olarak SSB tüketenler arasında tüm nedenlere bağlı ölüm oranının ve kardiyovasküler hastalık insidansının ve ölüm oranının daha yüksek olduğunu gösterdi: Bir SSB’nin her ek günlük porsiyonu, yüzde 8 daha yüksek tüm nedenlere bağlı ölüm oranıyla ilişkilendirildi. Tersine, kahve, çay, az yağlı inek sütü ve/veya sade su gibi daha sağlıklı içecekleri düzenli olarak tüketenler arasında tüm nedenlere bağlı ölüm ve kardiyovasküler hastalık insidansı ve ölüm oranı azaldı.

Günlük bir porsiyon SSB’nin bir porsiyon kahve ile değiştirilmesi, yüzde 18 daha düşük tüm nedenlere bağlı ölüm riski ve yüzde 20 daha düşük kardiyovasküler hastalık ölüm riski ile ilişkilendirildi; yüzde 16 ve yüzde 24 daha düşük risk ile çay; yüzde 16 ve yüzde 20 daha düşük risk ile sade su; ve yüzde 1 ve yüzde 19 daha düşük riskle az yağlı inek sütü. ASB’lerin içilmesi de daha sağlıklı sonuçlarla ilişkilendirildi, ancak daha az: Günlük bir porsiyon SSB’nin ASB ile değiştirilmesi, yüzde 8 daha düşük tüm nedenlere bağlı ölüm riski ve yüzde 15 daha düşük kardiyovasküler hastalık ölüm riski ile ilişkilendirildi.

Sun, “Diyabetle yaşayan insanlar, kendilerini nasıl sulu tuttukları konusunda seçici olmalı” dedi. “Şekerle tatlandırılmış içeceklerden daha sağlıklı içeceklere geçiş sağlık açısından fayda sağlayacaktır.”

Diğer Sağlık Chan Okulu ortak yazarları arasında Le Ma, Yang Hu, Derrick Alperet, Vasanti Malik, JoAnn Manson, Eric Rimm ve Frank Hu yer alıyor.

Çalışmanın finansmanı Ulusal Sağlık Enstitüleri hibelerinden UM1 CA186107, U01 CA167552, R01 HL034594, R01 HL035464, DK126698, DK120870 ve DK119268’den geldi.

Günlük Gazete


En son Sağlık haberlerini almak için günlük e-postalara kaydolun.