Bu yapılır yapılmaz taslak Instagram'da saç veya tırnak büyümesini iyileştirmenin, eklemlerinize bakım yapmanın ve neredeyse sonsuz gençliğe ulaşmanın sırrını anlatan bazı yaşam tarzı içerikleri bulmak kolaydır: kolajen. Bu hesaplardan bazıları diyete eklenecek takviyeleri önermektedir. Bazen bunlar şehirde çoğalan yeni işyerlerinde avokado tostuyla satılıyor. kaseler Anglo-Sakson adı taşıyan tohumlar ve içeceklerle.
2023 yılında Madrid, gıda tüketimine özel bir mini bara ev sahipliği yapan ilk Avrupa şehri oldu. kolajen içecekleri. olan bir yerdir smoothieler enerji verici ve artı takviyeli kahveler Sağlıklı içerik oluşturucuların fotoğrafları için ilgi çekici bir şekilde sunuldu.
Ama kolajen alma modası Sihirli bir çare olarak birkaç yıldır işe yarıyor. Bu proteini takviyeler, kremler ve zenginleştirilmiş gıdalar şeklinde satan markaların sayısı giderek artıyor. Yaşlanma karşıtı, kemikleri güçlendiren, kas geliştiren ve elastikiyet kazandıran bir ilaç olarak tanıtılıyorlar. Mesaj kulağa hoş geliyor ama teori, en azından bilimsel olanı, onu çürütüyor.
Bunun nedeni kolajenin bir protein olmasıdır. Sindirim sırasında parçalanan ve bağırsak tarafından emilen amino asitlerden oluşur. Ve kana ulaştıklarında, ne kadar istesek de, Google Haritalar rotasını takip etmiş gibi doğrudan deriye veya kıkırdaklara gitmeyecekler. “Kolajen almanın, eklemlerde olduğu için eklemleri iyileştirdiğini düşünmek, klorofil içeriği yüksek marul yerseniz bu süreçte fotosentez yaptığınızı düşünmeye benzer” diyor. Jose Miguel Muletbilimsel yayıcı ve Valensiya Politeknik Üniversitesi Biyoteknoloji bölümü profesörü.
İstediğimiz gibi çalışmıyor
“Dizlerimizde veya eklemlerimizde kolajen eksikliği sorunu, doğrudan tüketerek değil, yeterli miktarda protein içeren ve biyolojik değeri iyi olan bir diyetle çözülebilir” diye açıklıyor. Alma PalauResmi Diyetisyen-Beslenme Uzmanları Kolejleri Genel Konseyi yöneticisi.
Bu ne anlama gelir? Palau bunun üniversitede kendisine nasıl öğretildiğini anlatıyor. Birçok tahtadan yapılmış bir şarap fıçısını hayal edelim. Yaklaşık 20. Tek bir amino asit, bu durumda tek bir tablo olmadığı sürece, onu doldurmaya bile başlayabilirsiniz. Bu faydasız.
“Genelde düşük biyolojik değere sahip özelliklerde çok sayıda amino asit bulunması, ancak tüm temel amino asitlerin yeterli miktarda olması gerektiğinde bunların bir kısmının geri kalanlarla aynı seviyede olmaması veya çok az miktarda olması meydana gelir. ,” belirtir.
Et, balık, yumurta ve süt ürünlerinin hepsine sahip olabilirsiniz. Ayrıca, bazılarının eksik olabileceği bitki kökenli başka proteinler de var. Bunları birleştirerek çözülecek bir şey. Bu nedenle örneğin baklagilleri sebzelerle birleştirmek iyidir. Veya pirinçli mercimek. Gıda pazarlamasının sihirli isimlerinden biri olan, muğlak ve kesin olmayan kelimeler ve tamamen yalan olmayan ifadeler kullanan, meşhur 'süper yiyeceklerden' çok daha iyi – örneğin, bir ürünün demir içermesi, düşünmenize yardımcı olur – ama tamamen doğru değil.
Pazarlama kampanyası
Mulet, pek işe yaramasa da, “kemik suyu” almanın, takviye almaktan çok daha iyi olduğunu ve bu zamanda daha da iyi olduğunu garanti ediyor. “Bir servete mal oluyor ve üstelik tadı da berbat. Takviye, ucuz bir şeyi yüksek fiyata satmanın en iyi yoludur” diye ekliyor.
“Birçok profesyonel bunu görüyor Bilim bir şey söylediğinde sanayi söyler. Magnezyumun bir şeye iyi geldiği belirtilirse, magnezyumlu kahve, magnezyumlu çikolata, kurabiye… Teknik olarak eklenebilecek her şey ortaya çıkar. Ancak bu işe yaramıyor. Besinler kendi matrislerinde, yani menşei gıdada olduklarında neredeyse yüzde yüz iyi çalışıyorlar” diyor Palau.
Dahası, profesyonel şöyle açıklıyor: “Her ne kadar bir besin belirli özelliklere sahip olsa da, bunlar yalnızca onu alarak elde edilmez, başka sorunlarla da ilişkilidir.” Bu yüzden dikkatli olmanız gerektiği konusunda uyarıyor.
“Beslenme uzmanları takviyeleri veya gıda takviyelerini yalnızca iki durumda reçete eder: o besinin alımı yetersiz olduğunda veya testler veya klinik geçmiş, bağırsaktan emilimin zayıf olacağını gösterdiğinde”. Şüpheye düştüğünüzde herhangi bir sağlık uzmanına danışmak daha iyi olur diye devam ediyor. Bir hiç uğruna para harcamak istemediğin sürece.
2023 yılında Madrid, gıda tüketimine özel bir mini bara ev sahipliği yapan ilk Avrupa şehri oldu. kolajen içecekleri. olan bir yerdir smoothieler enerji verici ve artı takviyeli kahveler Sağlıklı içerik oluşturucuların fotoğrafları için ilgi çekici bir şekilde sunuldu.
Ama kolajen alma modası Sihirli bir çare olarak birkaç yıldır işe yarıyor. Bu proteini takviyeler, kremler ve zenginleştirilmiş gıdalar şeklinde satan markaların sayısı giderek artıyor. Yaşlanma karşıtı, kemikleri güçlendiren, kas geliştiren ve elastikiyet kazandıran bir ilaç olarak tanıtılıyorlar. Mesaj kulağa hoş geliyor ama teori, en azından bilimsel olanı, onu çürütüyor.
Bunun nedeni kolajenin bir protein olmasıdır. Sindirim sırasında parçalanan ve bağırsak tarafından emilen amino asitlerden oluşur. Ve kana ulaştıklarında, ne kadar istesek de, Google Haritalar rotasını takip etmiş gibi doğrudan deriye veya kıkırdaklara gitmeyecekler. “Kolajen almanın, eklemlerde olduğu için eklemleri iyileştirdiğini düşünmek, klorofil içeriği yüksek marul yerseniz bu süreçte fotosentez yaptığınızı düşünmeye benzer” diyor. Jose Miguel Muletbilimsel yayıcı ve Valensiya Politeknik Üniversitesi Biyoteknoloji bölümü profesörü.
İstediğimiz gibi çalışmıyor
“Dizlerimizde veya eklemlerimizde kolajen eksikliği sorunu, doğrudan tüketerek değil, yeterli miktarda protein içeren ve biyolojik değeri iyi olan bir diyetle çözülebilir” diye açıklıyor. Alma PalauResmi Diyetisyen-Beslenme Uzmanları Kolejleri Genel Konseyi yöneticisi.
Bu ne anlama gelir? Palau bunun üniversitede kendisine nasıl öğretildiğini anlatıyor. Birçok tahtadan yapılmış bir şarap fıçısını hayal edelim. Yaklaşık 20. Tek bir amino asit, bu durumda tek bir tablo olmadığı sürece, onu doldurmaya bile başlayabilirsiniz. Bu faydasız.
“Genelde düşük biyolojik değere sahip özelliklerde çok sayıda amino asit bulunması, ancak tüm temel amino asitlerin yeterli miktarda olması gerektiğinde bunların bir kısmının geri kalanlarla aynı seviyede olmaması veya çok az miktarda olması meydana gelir. ,” belirtir.
Ek, ucuz bir şeyi yüksek fiyata satmanın en iyi yoludur.
Et, balık, yumurta ve süt ürünlerinin hepsine sahip olabilirsiniz. Ayrıca, bazılarının eksik olabileceği bitki kökenli başka proteinler de var. Bunları birleştirerek çözülecek bir şey. Bu nedenle örneğin baklagilleri sebzelerle birleştirmek iyidir. Veya pirinçli mercimek. Gıda pazarlamasının sihirli isimlerinden biri olan, muğlak ve kesin olmayan kelimeler ve tamamen yalan olmayan ifadeler kullanan, meşhur 'süper yiyeceklerden' çok daha iyi – örneğin, bir ürünün demir içermesi, düşünmenize yardımcı olur – ama tamamen doğru değil.
Pazarlama kampanyası
Mulet, pek işe yaramasa da, “kemik suyu” almanın, takviye almaktan çok daha iyi olduğunu ve bu zamanda daha da iyi olduğunu garanti ediyor. “Bir servete mal oluyor ve üstelik tadı da berbat. Takviye, ucuz bir şeyi yüksek fiyata satmanın en iyi yoludur” diye ekliyor.
“Birçok profesyonel bunu görüyor Bilim bir şey söylediğinde sanayi söyler. Magnezyumun bir şeye iyi geldiği belirtilirse, magnezyumlu kahve, magnezyumlu çikolata, kurabiye… Teknik olarak eklenebilecek her şey ortaya çıkar. Ancak bu işe yaramıyor. Besinler kendi matrislerinde, yani menşei gıdada olduklarında neredeyse yüzde yüz iyi çalışıyorlar” diyor Palau.
Dahası, profesyonel şöyle açıklıyor: “Her ne kadar bir besin belirli özelliklere sahip olsa da, bunlar yalnızca onu alarak elde edilmez, başka sorunlarla da ilişkilidir.” Bu yüzden dikkatli olmanız gerektiği konusunda uyarıyor.
“Beslenme uzmanları takviyeleri veya gıda takviyelerini yalnızca iki durumda reçete eder: o besinin alımı yetersiz olduğunda veya testler veya klinik geçmiş, bağırsaktan emilimin zayıf olacağını gösterdiğinde”. Şüpheye düştüğünüzde herhangi bir sağlık uzmanına danışmak daha iyi olur diye devam ediyor. Bir hiç uğruna para harcamak istemediğin sürece.