“Oğlumu antrenmana götürdüm ve kollarımda öldü. Defibrilatör yoktu ve kimsenin resüsitasyondan haberi yoktu”

Neil

New member
Neredeyse 16 yıl oldu ama José Durán, komşusu El Prat de Llobregat (Barselona)Dün gibi hatırlıyor. “Sıradan bir gündü. Oğlumu yakaladım, ona jambonlu tatlı bir sandviç yaptım ve onu bir restorana götürdüm. Club Esportiu L'Hospitalet'in antrenmanı. Geceydi, diğer çocukların ebeveynleriyle birlikte tribündeydim ve Geçiş yaptıktan sonra benimkinin çöktüğünü gördüm. Koşarak yanına koştum, yetişemeden defalarca düştüm.” Oğlunun adı da ona benziyordu. José Durán, ve 7 Ocak 2009'da henüz 15 yaşındayken bir acı yaşadı. ani ölüm

“Yakındık Bellvitge Hastanesi, ancak yakındaki ambulansların hiçbiri gelmedi. Bu kadar yoğun bir yerde toplumun bu göreve hazır olacağını düşündük ama durum böyle değildi. Geldiler en fazla üç ambulans ve sadece üçüncüsünde defibrilatör vardı ama artık çok geçti. Yarım saat geçmişti. Sahada defibrilatör de yoktu. Ne koçlar ne de ben nasıl yapılacağını biliyorduk canlandırma teknikleri. “Kollarımda öldü” diyor baba, o sahneyi hatırlarken ya da bunca yıldır yaşadığı oğlundan bahsederken hâlâ sesi titriyor. “ölmek” istiyorum acil servislerin çalışmadığını hakim önünde “rapor etmek”.

“En fazla üç ambulans geldi ve sadece üçüncüsünde defibrilatör vardı ama artık çok geçti. Yarım saat geçmişti. Sahada defibrilatör de yoktu. Ne antrenörler ne de ben resüsitasyon tekniklerinin nasıl yapılacağını biliyorduk”

Ancak “öfke” ve “nefret” dönüştü ve Durán, ailesinin ve arkadaşlarının yardımıyla Ani Ölüme Karşı İspanyol Derneği José Durán #7, üzerinde oğlunun adı ve sınıfta imza attığı numara yer alıyor. “Para istemedim ama kimsenin benimle aynı şeyleri yaşamaması için” diyor baba. Bu varlık bugün İspanya'da bir referanstır ve önde gelen kuruluşların desteğine sahiptir. tıbbi ve bilimsel kişilikler ülkenin her yerinden.

“Otopsiyi yaptıklarında, neredeyse hiçbir belirtiye neden olmayan bir kalp enfeksiyonu olan miyokardit hastası olduğunu keşfettiler.”

Oluşturmanın yanı sıra bilimsel konferanslar (bu cuma kutlanıyor Barselona Caixa Forumu Ani Ölümlere Karşı IX Ulusal Kongresi), dernek ayrıca defibrilatör satın almak için para toplayın. Yıllarca hayatı boyunca şantiyede çalışan ve artık erken emekli olan José, Her meydanda bir tane olduğundan emin olmak için İspanya'daki kasabaları gezdi. Ancak çalışmaları İspanya ile sınırlı değil: bu dernek, başarıya ulaşan dernekti. Küba'nın sahip olduğu ilk defibrilatör hastane ortamının dışında.

José Durán, kendisiyle aynı adı taşıyan ve 2009 yılında futbol oynarken ani ölümden ölen oğluyla birlikte. / Jordi Otix

Çiviler İspanya'da ani ölüm nedeniyle her gün 96 kişi ölüyor (yılda 35.000). Her ne kadar kalp koruma son yıllarda çok gelişti, hala gidilecek uzun bir yol var: İspanya 10.000 kişi başına yalnızca yedi defibrilatör düşüyor. ideal 45 olduğunda. Bu kadar basit bir şey José Jr.'ın hayatını kurtarabilirdi. “Otopsiyi yaptıklarında, onun bir hastalığı olduğunu keşfettiler. kalp kası iltihabı, hangisi bir kalp enfeksiyonu neredeyse hiçbir belirti göstermiyor” diyor baba. “Artık daha fazla kamusal alanda defibrilatörler var, ancak 2009'da neredeyse hiç spor merkezi yoktu, okullarda bile yok. Bir defibrilatörün maliyeti 1.500 Euro'dur: Bu kadar büyük bir engel olmamalı” diye ekliyor.

2009 yılında spor merkezlerinde ve okullarda neredeyse hiç defibrilatör yoktu.

Daha fazla şey ters gitti. “Oğlum 15 yaşındaydı ve sporcuydu. Futbol ve motokros yarışları yapıyordu. Her şey olup bitince şunu anladık ki Hiç sağlık kontrolünden geçmediler Ona asla elektro vermediler. O gün antrenman yaparken kendini biraz kötü hissetti ama Ona düz olacağını söylediler” diyor José, ne kulübün ne de “eşit düzeydeydi” böyle bir durumda. “Çocuğun başı dönüyorsa ya da göğüs ağrısı varsa çevresindekilerin ne yapması gerektiğini bilmesi gerekiyor” diye ekliyor. Dernek aynı zamanda bilgilendirici posterler Bir kişide çarpıntı, göğüs ağrısı veya baş dönmesi varsa “durmak en iyisidir.”

“Oğlum 15 yaşındaydı ve sporcuydu. Her şey olup bitince ona hiç sağlık kontrolü yapılmadığını anladık. O gün antrenman yaparken kendini biraz kötü hissetti ama ona şunu söylediler. düz olurdu.”

O da Joseph Sr.'ın sahip olmadığı bir şeydi. kardiyovasküler resüsitasyon eğitimi ve çocuğa nasıl yardım edeceğini bilmiyordum. Daha fazlasını isteyin: “Okullarda bununla ilgili bir konu olmalı, Kuzey ülkelerinin yaptığı gibi. İspanya'da sokakta kalp krizi geçirirseniz hayatta kalmak önemlidir. %5 ile %10 arasında. Hastane ortamının dışında sıraya giriyoruz.” Durán'a göre “ani ölüm, İspanya'da büyük bilinmeyen ve en az etkiye sahip olan da budur.”

Yavaş iyileştirmeler

Buna rağmen son 15 yılda kardiyolojik düzeyde ve adli patolojide gelişmeler (“Bu kişinin neden öldüğünü keşfedenler onlardır”). Bütün bu bilimsel sesler, Bu cuma kongre hangi aileler de katılıyor? “Dernek bana bunu gösterdi birçok aile var benim José'm gibi erkek çocuklarını kaybedenler” diyor baba. Her ne kadar onunki gibi bir deneyim olsa da “asla”nın üstesinden gelinmez (“Bununla yaşamayı öğreniyorsun, bu farklı”), kendini geçmişte olduğundan daha iyi hissediyor. “Hala etkilendim. Hayat aynı değil. Oğlumu antrenmana götürdüm ve iki saat sonra orada kaldı. “Bunu kimsenin başına dilemem.”

Okumaya devam etmek için abone olun