Ölçülü içmek kalbiniz için iyi midir? – Sağlık Gazetesi

Yasmin

New member
Massachusetts General Hospital’dan araştırmacılar tarafından yürütülen yeni bir çalışma, hafif ila orta derecede alkol tüketiminin neden daha düşük kalp hastalığı riski ile ilişkili olabileceğine dair bir açıklama sunuyor.

İlk kez, araştırmacılar alkolün, hafif ve orta miktarlarda, beyindeki stres sinyallemesinde uzun vadeli azalmalar ile ilişkili olduğunu buldular. Bu etkinin, çalışmaya katılan hafif ila orta derecede içicilerde görülen kalp hastalığı riskindeki azalmayı önemli ölçüde açıkladığı görülmüştür. Bulgular Journal of the American College of Cardiology’de yayınlandı.

Massachusetts Genel Hastanesi Kardiyovasküler Görüntüleme Araştırma Merkezi’nin eş direktörü kıdemli yazar ve kardiyolog Ahmed Tawakol, “Alkolün sağlık üzerindeki diğer ilgili etkilerinden dolayı kalp krizi veya felç riskini azaltmak için alkol kullanımını savunmuyoruz” diyor. . “Diğer birçok çalışmanın da gösterdiği gibi, hafif ve orta düzeyde içmenin kardiyovasküler hastalıkları nasıl azalttığını anlamak istedik. Ve mekanizmayı bulabilirsek, amaç, alkolün koruyucu kalp etkilerini, alkolün olumsuz etkileri olmadan çoğaltabilecek veya tetikleyebilecek başka yaklaşımlar bulmak olacaktır.

Önceki epidemiyolojik araştırmalar, hafif ila orta düzeyde alkol tüketiminin (kadınlar için günde bir içki ve erkekler için günde bir ila iki içki) daha düşük kardiyovasküler hastalık riski ile ilişkili olduğunu ileri sürdü. Ancak alkolün kardiyovasküler faydalar sağlayıp sağlamadığı veya hafif/orta düzeyde içicilerin sağlık davranışlarının, sosyoekonomik durumlarının veya diğer faktörlerin kalplerini koruyup korumadığı bilinmiyordu.


Hafif/orta düzeyde alkol tüketenler kardiyovasküler hastalık riskini azaltırken, çalışma aynı zamanda herhangi bir miktarda alkolün kanser riskini artırdığını da gösterdi.


Kenechukwu Mezue ve Michael T. Osborne liderliğindeki çalışma, Mass General Brigham Biobank’a kayıtlı 50.000’den fazla kişiyi içeriyordu. Çalışmanın ilk bölümü, hafif/orta düzeyde alkol tüketimi ile kalp krizleri ve inmeler arasındaki ilişkiyi, bir dizi genetik, klinik, yaşam tarzı ve sosyoekonomik faktöre göre ayarladıktan sonra değerlendirdi. Araştırmacılar, hafif/orta düzeyde alkol tüketiminin, diğer faktörleri hesaba kattıktan sonra bile, kardiyovasküler hastalık olayları riskinde önemli bir azalma ile ilişkili olduğunu bulmuşlardır.

Daha sonra, hafif/orta düzeyde alkol tüketiminin dinlenme stresiyle ilişkili sinir ağı aktivitesi üzerindeki etkisini belirlemek için daha önce PET/CT beyin görüntülemesi (esas olarak kanser gözetimi için) geçirmiş 754 kişiden oluşan bir alt küme üzerinde çalıştılar.

Beyin görüntüleme, alkolden kaçınan veya az içenlere kıyasla hafif ila orta derecede içici olan kişilerde, stres tepkileriyle ilişkili beyin bölgesi olan amigdalada azalmış stres sinyali gösterdi. Ve araştırmacılar, bu kişilerin kardiyovasküler olay geçmişlerine baktıklarında, hafif ila orta düzeyde içicilerde daha az kalp krizi ve felç buldular. Tawakol, “Hafif ila orta düzeyde içicilerde beyin değişikliklerinin koruyucu kardiyak etkilerin önemli bir bölümünü açıkladığını bulduk” dedi.

Alkolün, içki içerken amigdalanın tehdit edici uyaranlara karşı tepkisini azalttığı uzun zamandır bilinmektedir. Mevcut çalışma, hafif ila orta dereceli alkol tüketiminin, kardiyovasküler sistem üzerinde önemli bir aşağı akış etkisine sahip olabilecek amigdaladaki sönümleme aktivitesinde daha uzun vadeli nörobiyolojik etkilere sahip olduğunu gösteren ilk çalışmadır.

Tawakol, “Amigdala çok uyanık ve tetikte olduğunda, kan basıncını artıran ve kalp atış hızını artıran ve enflamatuar hücrelerin salınmasını tetikleyen sempatik sinir sistemi yükselir.” Dedi. “Stres kronikse, sonuç hipertansiyon, artan iltihaplanma ve önemli bir obezite, diyabet ve kardiyovasküler hastalık riskidir.”

Son olarak, araştırmacılar, hafif/orta düzeyde alkolün, önemli bir kaygı öyküsü olanlar gibi, kronik olarak daha yüksek stres tepkisine eğilimli kişilerde kalp krizlerini ve felçleri azaltmada daha da etkili olup olmayacağını incelediler. 50.000 hasta örneğinde, hafif ila orta derecede içmenin, diğerlerine kıyasla anksiyete öyküsü olan kişilerde kalp koruyucu etkinin neredeyse iki katı ile ilişkili olduğunu bulmuşlardır.

Yine de, hafif/orta düzeyde alkol tüketenler kardiyovasküler hastalık risklerini düşürürken, çalışma herhangi bir miktarda alkolün kanser riskini artırdığını da gösterdi. Ve daha yüksek miktarlarda alkol tüketiminde – haftada 14’ten fazla içki – kalp krizi riski artmaya başlarken genel beyin aktivitesi azalmaya başladı (bu, olumsuz bilişsel sağlıkla ilişkili olabilir).

Yazarlar, araştırmanın alkolün zararlı etkileri olmadan beynin stres aktivitesini azaltan yeni müdahaleler bulmaya odaklanması gerektiği sonucuna vardılar. Araştırma ekibi şu anda egzersizin, meditasyon gibi stres azaltıcı müdahalelerin ve farmakolojik terapilerin stresle ilişkili sinir ağları üzerindeki etkisini ve bunların kardiyovasküler faydaları nasıl tetikleyebileceğini araştırıyor.

Bu çalışma Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından desteklenmiştir.

Günlük Gazete


En son Sağlık haberlerini almak için günlük e-postalara kaydolun.