Akdeniz diyetini mi deniyorsunuz? Uzman buradan başla diyor. – Sağlık Gazetesi

Yasmin

New member
Daha da önemlisi, Akdeniz diyetinin bileşenleri hakkında da yeterince şey öğrendik, böylece bu bileşenler diğer yeme kültürlerinde (Asya, Latin Amerika, Afrika) bir araya getirilerek farklı tatlara dayalı Akdeniz tipi bir diyet olarak adlandırılabilecek şeyi üretmek için bir araya getirilebilir. ve farklı yiyecekler.

Örneğin, zeytinyağını diğer birçok bitki yağı türüyle değiştirebilirsiniz. Asya diyetlerinde soya fasulyesi yağı, geleneksel olarak, çok sayıda sebze ve fındık içeren tavada kızartılmış yemeklerin hazırlanmasında kullanılan baskın yağlardan biri olmuştur. Mevcut meyveler de farklı olabilir ve tofu, yaygın olarak tüketilen bir bitki-protein kaynağıdır.

Yaklaşık iki yıl önce, burada ABD’de zeytinyağı tüketimini kalp hastalığı riski ve toplam ölüm oranıyla ilişkili olarak inceleyen bir makale yayınladık. Büyük kohort çalışmalarımızda ters ilişkiler vardı – başka bir deyişle, diyette daha yüksek miktarda zeytinyağı ile daha iyi sağlık, ancak soya fasulyesi ve kanola yağı gibi diğer bitkisel yağlarla da benzer ters ilişkiler gözlemledik.

GAZETE: Diyeti her zaman değil de çoğu zaman uygularsam ne olur?

– Tabii bu diğer günlerde ne yaptığınıza bağlı. Çoğu zaman rafine nişasta, şeker, et ve süt ürünleri içeren ortalama Amerikan diyetini yerseniz, Akdeniz diyetinin yaklaşık yarısını alırsınız. Gerçekten tam faydayı elde etmek isteseydiniz, çoğu zaman sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olurdunuz. Başka bir açıdan bakıldığında, doğru yönde atılan her adımın faydası vardır.

Bu model, daha düşük kardiyovasküler hastalık, diyabet, çoklu kanserler, nörolojik hastalıklar, bunama riski ile ilişkilidir – liste uzayıp gidiyor.

Akdeniz tipi bir modele alışmış olan bazılarımız, büyük et porsiyonları, patates dağları, tereyağı gölleri ve peynir dilimleri ile Ortabatı modelimize dönme düşüncesini biraz itici buluyor. Ama yine de, Akdeniz bölgesindeki insanların yılda birkaç kez özel günlerde yaptıkları gibi, birisi gerçekten büyük bir parça kırmızı et yemek istiyorsa, bunda da sorun yok.


“Birisi çok fazla meyve ve sebze yiyor olabilir, ancak farklı yiyeceklerden oluşan genel sepetin bazı önemli kısımlarını kaçırıyor olabilir.”


GAZETE: Diyetle ilgili en büyük yanılgılardan bazıları nelerdir?

– Büyük olan, tüm yağların kötü olması ve bu nedenle Akdeniz diyetinden kaçınılması gerektiğiydi. Bu, 1980’lerde ve 1990’larda beslenme camiasında geleneksel bir görüştü ve beslenme kılavuzlarında yer alıyordu. Beslenme topluluğu, kanıt katmanlarıyla desteklenen yağ türlerine odaklanmaya devam etti, ancak bu fikrin hala devam eden türleri var.

GAZETE: Akdeniz diyeti, gıda ve sağlıkla ilgili tek çalışma alanı olmaktan uzaktır. Son zamanlarda başka neler öğrendik?

– Yakın zamana kadar, uzun vadeli sağlıkla ilgili olarak çocukluk ve ergenlik dönemindeki diyet hakkında çok az bilgimiz vardı. Artık diyetin hayatın farklı noktalarındaki etkilerine bakabiliyoruz. Şimdiye kadar, ergenlik dönemindeki diyet, yaşamın sonraki dönemlerindeki kanser riski için özellikle önemli ve hatta bazen orta yaşta yediklerimizden bile daha önemli görünüyor.

Mevcut çalışmalarımızın bir diğer önemli kısmı, diyetlerimizin çevresel sürdürülebilirlik ve varoluşsal bir konu olan iklim değişikliği üzerindeki etkisidir. Bu açıdan Akdeniz diyeti oldukça iyidir çünkü öncelikle bitki ağırlıklıdır.

Belirli meyve ve sebzelere daha ayrıntılı bakmak için de derine iniyoruz. Tipik olarak hepsini bir araya topladık, ancak bir havucun, örneğin bir marulla ortak noktası nedir? Çok fazla değil ve sağlık üzerinde farklı etkileri olabileceğini görüyoruz. Bazıları meme kanseri önleme için özellikle önemli görünmektedir.

Daha fazla özgüllük önemlidir. Çünkü birisi çok fazla meyve ve sebze yiyor olabilir, ancak farklı yiyeceklerden oluşan genel sepetin bazı önemli kısımlarını kaçırıyor olabilir. Ayrıca hemen hemen her şeyin yan etkisi vardır ve meyve ve sebzelerin yan etkileri olmadığını varsaymamalıyız. Başımızı belaya sokabileceğimiz bir örnek, sağlığa faydaları olan ama muhtemelen yüksek oksalat içeriği nedeniyle böbrek taşlarına da neden olabilen çok fazla ıspanak yemektir. ABD diyetinde, yeşil yapraklı sebzelerin tüketimini teşvik ettiğimizde, insanlar bunun ezici bir çoğunlukla ıspanak anlamına geldiğini düşünüyor.

GAZETE: Akdeniz diyetini benimsemekle ilgilenen insanlar için iyi bir ilk adım nedir?

– Yediğimizden zevk almamız önemlidir, yoksa muhtemelen bu yiyeceklerle kalmayacağız. Bu nedenle, Akdeniz diyetinin bileşenleri hakkında düşünmenizi ve keyifli kısımlardan başlamanızı ve özellikle sebzeler ve onları hazırlama yöntemleri için daha fazla çeşitlilik ekleyerek bunu geliştirmenizi öneririm. Bu, ızgara yapmayı, kavurmayı ve salatalara eklemeyi içerebilir. Sağlıklı yağlar önemlidir ve sızma zeytinyağı, geleneksel Akdeniz diyetinin merkezi bir çekirdeğidir. Bununla birlikte, pek çok çeşit ve tat vardır, bu nedenle, zevkinize uyan bazılarını bulmak için birçoğunu denemek bir macera olabilir. Bahsettiğim gibi diğer sıvı bitki yağları da sağlıklı olabilir ve bunlar da araştırılabilir; sebzelerinizi sotelemek yerine salataları soslamak için farklı şeyler isteyebilirsiniz. Kuruyemişlerin özellikle sağlıklı olduğunu ve farklı tatlara sahip pek çok türü olduğunu da görüyoruz, bu nedenle kahvaltılarda, salatalarda ve karışık yemeklerde ete alternatif olarak kullanımlarını genişletmeyi düşünün.

Bunlar başlamak için bazı yerler – temelde maceracı olmayı teşvik ederim.

Günlük Gazete


En son Sağlık haberlerini almak için günlük e-postalara kaydolun.